Hoe je potentiële klanten met videocontent langer op je website houdt.

Als ondernemer word je vandaag de dag met je neus op de feiten gedrukt... 

Ondanks je vakmanschap, service en betrouwbaarheid is het een uitdaging om potentiële klanten aan je te binden. Tegenwoordig begint bij velen het zoeken naar een dienst en/of product op het internet. Google is bij uitstek dé zoekmachine. Het is snel en doeltreffend en de consument kan het aanbod eenvoudig vergelijken en een persoonlijke afweging maken over prijs en aanbieder.

In dit blog vertel ik je hoe je met videocontent het verschil kunt maken. Ik geef je tips over hoe je de consument optimaal kunt informeren over je bedrijf, producten en/of diensten. Maar ook hoe je potentiële klanten langer vast kunt houden op je website.

Wat is videomarketing en hoe werkt het?

Videomarketing is een breed begrip. Het verschilt wezenlijk niet zoveel van traditionele marketing, kort gezegd wordt videomarketing ingezet om je producten, diensten of evenementen door middel van video onder de aandacht te brengen.

Voordat je aan de slag gaat met videomarketing, moet je jezelf eerst afvragen voor wie, wat en waarom je dit medium inzet. Gaat het om bestaande klanten of juist potentiële klanten? Hiermee zorg je ervoor dat de video een duidelijke focus heeft op de voor jou belangrijke doelgroep.

Een veel gemaakte vergissing is dat één enkele videoboodschap inhoudelijk te veel informatie bevat. Het gevolg: de video duurt te lang en de kijker haakt af. Maak zo nodig afzonderlijke video's per onderwerp binnen dezelfde categorie. Hiermee maak je het voor de websitebezoeker overzichtelijk en beperk je onnodige keuzestress van deze potentiële klant.

De focus op het onderwerp is hierbij van wezenlijk belang. Het zorgt ervoor dat de aandacht van de kijker wordt vastgehouden. Ontwikkel dus een videocontent-strategie op doelgroepniveau.

Video is een zeer doeltreffend medium niet alleen om verkoop te stimuleren maar ook om je doelgroep effectief te informeren.

Met welk doel creëer je content?

Met alleen een mooie en/of leuke video ben je er nog niet. Het begint met het stellen van concrete doelen.

 • Is je doel de naamsbekendheid van je onderneming, merk of organisatie te vergroten?
 • Of om meer bezoekers naar je website trekken?
 • Wil je meer opdrachten binnenhalen?
 • Of wil je je bereik vergroten?

Wanneer je vooraf voor jezelf doelen stelt, zal je meer bereiken.

Ken je business, maar ken je klant nog beter!

Zelf stel ik ondernemers vaak de vraag: “als je als klant bij jouw business naar binnen kijkt, wat zou je dan willen zien... “  Hierop bied ik steevast een tweede kopje koffie aan omdat men niet direct een antwoord heeft op deze vraag. 

De gouden regel is: ken je je klant, weet wat de klant belangrijk vindt. Zaken als betrouwbaarheid en service zijn vaak vanzelfsprekend maar niet altijd even zichtbaar. Klanttevredenheid is zeer essentieel, immers een tevreden klant is een ambassadeur voor je business en zal een positieve ervaring delen in het eigen netwerk. Geef je onderneming een eigen gezicht, laat zien waar je bijzonder in bent, waar je voor staat en wat je kunt en draag dit uit in je videoboodschap!

Je website optima forma.

 • Maak van je website geen doolhof, zorg dat de keuzestress voor de bezoeker laag is.
 • Maak een goede content-mix en gebruik heldere teksten, vermijd lange lappen tekst!
 • Infographic zijn afbeeldingen die zowel visueel als tekstueel informatie overbrengen, zeer doeltreffend, in één oog opslag een mooi plaatje!

Werken met video kan voor je website het verschil maken. Als je een professionele bedrijfsfilm op je site plaatst, verhoog je je zichtbaarheid binnen je branche en zorgt voor betrokkenheid bij je onderneming. Video zorgt ervoor dat je de bezoeker langer op je website houd. Je kunt linkjes naar relevante video's maken via YouTube en/of Vimeo. Het is echter raadzaam om deze video's te embedden in een speler binnen je website zodat de bezoeker ook op je website blijft, nadat de video afgelopen is.  

Veel consumenten en bedrijven beginnen hun zoektocht op het web, welke websites hebben de beste kaarten denk je? 

Als bedrijf ontkom je er niet meer aan om video in te zetten voor een goede online marketingstrategie!

Naast je bedrijfswebsite kun je onderzoeken op welke sociale mediakanalen jouw business de beste match vormen met je doelgroep. Als je bijvoorbeeld in betonnen rioleringsbuizen handelt zal Facebook niet direct je eerste keuze zijn. Dan is adverteren met Google-adwords een meer voor de hand liggende keuze. Maar Facebook is voor vele andere ondernemers wel zeer interessant als advertentiekanaal. Als we kijken naar de Facebook bedrijfspagina's dan zien we dat de groei er flink inzit en dit aantal groeit nog steeds! Dus dit biedt kansen.

Welke bedrijfsfilm of video past het beste bij je content-strategie?

Dit is afhankelijk van wat wil je vertellen en laten zien.  Als je op de landingspagina van je website een bedrijfsfilm plaatst dan kan je op eenvoudige wijze je doelgroep laten zien waar je bijzonder in bent, waar je voor staat en wat je kunt.

Het laat zien wat je in huis hebt! Een professionele bedrijfsfilm verhoogt je zichtbaarheid binnen je branche.

Wil  je laten zien hoe iets werkt?

dan is een instructievideo een must have!

Het is een gebruikersvriendelijke vervanger voor ingewikkelde handleidingen. Het draagt bij aan de correcte behandeling van een product. Hoe vaak komt het niet voor, dat je halverwege bent en er achter komt dat je het niet goed gedaan hebt? En het is altijd de schuld van de beschrijving, nietwaar!

Een instructievideo brengt in beeld hoe iets werkt, want zien is begrijpen. Je kunt op een eenvoudige manier lastige thema’s of handelingen uitleggen.

Laat jij liever zien wat je in huis hebt?

Maak van je dienst en/of product een videoreview. Hiermee kan je alle ins and outs laten zien en de voor- en nadelen bespreken. Zo krijgt de kijker een objectief beeld. Een productvideo is dé manier om je product en of dienst aan te bieden. Het laat zien wat je in huis hebt.

Plaats je video op You Tube! Tegenwoordig maakt men steeds vaker een aankoopbeslissing op basis van wat men ziet. Jouw productvideo kan daarbij van doorslaggevende betekenis zijn. Het verhoogt de conversie en maakt van websitebezoekers nieuwe klanten.

Online videoadvertenties hebben veel potentie….héél véél potentie!

Iedereen kent de tv-commercials en weet dat deze manier van adverteren veel naamsbekendheid voor je product, dienst of evenement oplevert. Dat deze wijze van adverteren een kostbare aangelegenheid is zal duidelijk zijn.

Met online adverteren hou je goed zicht op de kosten van je reclamecampagne je bepaalt zelf je budget, zodat je nooit meer uitgeeft dan je eigenlijk wilt. Bij YouTube betaal je alleen wanneer iemand je advertentie tot het einde bekijkt of erop klikt. Maar als de kijker je advertentie overslaat voordat er 30 seconden zijn verstreken en/of het einde is bereikt, hoef je helemaal niets te betalen. Facebook werkt met een advertentiebudget. Je bepaalt zelf hoeveel je wilt besteden. Je kunt een bod instellen met een maximum bedrag dat je bereid bent te betalen wanneer iemand jouw advertentie ziet of als ze de door jou gewenste actie uitvoeren, zoals inschrijving voor een online seminar of het downloaden van kortingsbon.

Online advertentiecampagnes zijn eenvoudig te monitoren. Zo kun je zien hoe je videoadvertentie in realtime presteert en je kan bijsturen als je merkt dat het resultaat achterblijft bij het beoogde doel.

Wil je meer weten over video marketing? Bekijk hier  voorbeeld video's  

Is het voor iedereen zinvol om met videomarketing aan de slag te gaan?

Best Topic Videomarketing


Het antwoord is JA! Veel ondernemers zitten te slapen en missen zo de kansen die videomarketing kan bieden. 74% van het online verkeer is video-content. Circa 50% van de internetgebruikers bekijkt video’s van het product voordat ze tot een aankoop en/of aanbesteding overgaan.

Afhankelijk van je businessmodel hoeft video niet altijd commercieel ingezet te worden. Je kunt video heel goed inzetten binnen je eigen organisatie om bijvoorbeeld een reorganisatie beter uit te leggen.

Gebruik video, maar doe het verstandig! De moeilijkheid van het succesvol klanten werven zit in hoe geloofwaardig je bent, zonder geloofwaardigheid loop je klanten mis.

Wat is de beste aanpak?

De beste aanpak is afhankelijk van wat je wilt bereiken. Als je ervoor kiest om met videomarketing aan de slag te gaan dan ligt het voor de hand dat je dit koppelt aan betaalde advertentiecampagnes. Wil je je websitebezoekers optimaal informeren, dan is een goede keuze om met product gerelateerde videocontent te werken.

Een paar tips:

Maak van je dienst en/of product een videoreview. Hiermee kan je alle ins and outs laten zien, en de voor- en nadelen bespreken. Zo krijgt de kijker een objectief beeld en zal eerder tot aankoop overgaan, want zien is kopen.

Vraag aan tevreden klanten of ze willen meewerken aan een video-testimonial. Doe het wel objectief want de potentiële klant zit niet te wachten op een mooi verkooppraatje, maar wil echte klantervaringen horen. 

Heb je grote en/of belangrijke projecten, maak dan een casestudy. Aan de hand van een praktijkgeval laat je alle ins and outs zien.

De klant is aan het woord en deelt zijn bevindingen en vertelt over de ervaring met jouw bedrijf. Dit is effectiever en geloofwaardiger dan dat jijzelf vertelt hoe goed jouw bedrijf en diensten zijn.

Maar bovenal, wees creatief! Laat je inspireren door aan je klanten te vragen wat ze van jouw producten en of diensten vinden. Laat dit zichtbaar op je website zien!

waarom een bedrijfsfilm de online vindbaarheid verbeterd!

Online video werkt, want

 • je website scoort hoger in de zoekmachines
 • je boodschap heeft meer impact
 • je conversie stijgt en maakt van websitebezoekers betalende klanten
 • je bereikt een hogere naamsbekendheid en marktpositie
 • Video duur? Nee, maar wel waardevol!

  De algemene opvatting is dat het laten maken van video duur is. Maar wat maakt video duur? Video's worden vaak eenmalig ingezet! Het resultaat: minimale reactie en weinig of geen conversie van de kijker naar je website.

  Gevolg, de opbrengsten uit je investering R.O.I (return on investment) vallen tegen. Wat video waardevol maakt is het gebruik maken van betaald adverteren. Zo bereik je jouw doelgroep beter en het zorgt ervoor dat je meer rendement haalt uit je investering. Bouw aan je community door regelmatig en uitgekiend te posten! Vraag mensen je video te delen en/of mensen te taggen voor wie de video interessant kan zijn.

  Wat video tevens aantrekkelijk maakt is dat je de mogelijkheid hebt om  je video opnieuw te monteren. Zo kun je de video opnieuw inzetten met bijvoorbeeld een andere aanbieding. Een zeer kosteneffectieve manier om videocontent maximaal te benutten!

  Tot slot.

  Videomarketing biedt veel mogelijkheden echter een mooie video alleen is niet voldoende. Belangrijk is dat je goed moet kijken naar voor wie, hoe en waarom je deze gaat maken. Zorg ervoor dat de video een duidelijke focus heeft op de voor jou belangrijke doelgroep.   

  Hoe kan jij als ondernemer onderscheidend zijn? Het antwoord is zorg dat je gezien wordt!

  Men kijkt steeds meer video, in 2022 is 80% van het internetverkeer video-content.

  Met je bedrijf ontkom je er niet meer aan om video in te zetten voor een goede online vindbaarheid.

  Ondernemers die gebruik maken van video hebben een voorsprong. De combinatie van beeld, geluid en stem houdt de aandacht van de kijkers vast. Informatieoverdracht via video wordt beter onthouden. Video-content zorgt dat de bezoeker langer op je website blijft! 

  Als je de websitebezoeker optimaal kunt informeren en inspireren is de kans groot dat deze tot aankoop overgaat.


  >